Receptdax!
Här är ett recept från ICA:s tidning Buffé som jag skulle kunna tänka mig att prova till nästa pick-nick eller skolutflykt:
Grunddeg
Buffé nr 8 2008, sid 12
Ingredienser
50 g jäst
3 dl mjölk
3/4 dl smör och rapsolja (eller smält avsvalnat smör)
2 msk flytande honung
8-9 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 ägg att pensla med
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och knåda, gärna i maskin, ca 8 minuter. Låt vila under duk i ca 15 minuter.
2. Följ sedan respektive recept, sök t ex receptet "Pizzasnurra med skinka och tomat".
Pizzasnurra med skinka och tomat
Buffé nr 8 2008, sid 12
Ingredienser
Portioner: Ger 16 stycken
1 sats grunddeg
2 dl färdig tomatsås (typ pastasås)
200 g rökt skinka i skivor
2 dl riven ost (100 g)
2 msk torkad oregano
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje deghalva tunt (ca 40x30 cm).
2. Bre tomatsås över degen. Lägg på skinkskivor, strö över ost och oregano.
3. Rulla ihop degen till en rulle. Skär varje rulle 8 skivor (som rulltårtsbitar). Lägg i bullformar och platta till lite. Ställ i frysen.
Kvällen före utflykten: Lägg de frysta bröden på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Täck med folie. Ställ in i kylen över natten.
På morgonen: Sätt ugnen på 225°C. Pensla med uppvispat ägg och strö lite oregano över. Ställ in i ugnen i 12-15 minuter.
Tips!
Bröden kan förstås också gräddas direkt. Använd då ljummen mjölk (37°C) i grundreceptet. Lägg de fyllda bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med ägg, strö över topping och grädda enligt förslagen.
Mmmm... Gott! Gjorde något liknande för en massa år sedan, men de här ser ännu godare ut.