Deja vu men med alternativt slut

Josef har legat på sjukhuset i natt. Det började i går kväll när han kom hem efter ett ärende och gick ut i köket och gjorde toast. När jag kommer ut till honom är han jättekonstig; svår att få kontakt med och sluddrar. Först blir jag arg och frågar honom om han har druckit eller till och med om han har tagit nån drog. Jag vet ju att Josef inte skulle göra så, men han var verkligen som påverkad! Sluddrade, fullföljde inte meningar - konstig.
När jag försökt prata med honom en stund och han bara nekat till allt: "neej, inte druckit, neej, inte tagit nåt, neej, mår inte dåligt över nåt!" ser jag att toastgrillen fortfarande står på. De sista toasten ligger färdiga i och locket är uppfällt och den står fortfarande på. Det låter fånigt, men Josef skulle ALDRIG lämna en sån grej på! Jag drar ur sladden och dukar fram tallrikar - då reser han sig, går fram till köksbänken, tar tallriken med de andra toasten och helt lugnt bara slänger dem i soporna! Inte i ilska eller nåt sånt, bara helt lugnt. Då fattar jag att nåt är riktigt fel! "Vad gör du? Varför slängde du dem?" frågar jag och då syns det att han blir rädd. Han blir gråtfärdig, tar sig åt pannan och nacken och mumlar: "det är något som händer i huvudet!" om och om igen.

Jag ber honom att gå och lägga sig på sängen och sedan gör jag "stroke-testet" på honom, när man ska med utsträckta armar sätta ett pekfinger i taget på näsan. Jag frågar vad vi har för telefonnummer och så och han kan svara och göra det jag säger.

Ringer sjukvårdsupplysningen och samtidigt också hans storasyster. Sjukvårdsupplysningen säger att han bör åka in, för det kan vara en mindre propp eller liknande; antingen bli körd in eller ta taxi eller ambulans.
Han vägrar åka in med sin syster, vill bara sova och säger att han mår bra nu. Jag säger att du får inte stanna, antingen åker du med henne in eller så ringer jag ambulansen. Han fortsätter vägra, så då ringer jag 112. Ambulans kommer och de tycker också att han bör åka in, så det gör vi. Jag följer med i ambulansen och hans syster stannar hos mina barn tills mina föräldrar kan komma dit.

På akuten blir det tester och prover, skiktröntgen och mera tester. Det syns inget på röntgen, så de utesluter större blödning/stroke, men säger att det kan ha varit en liten propp, en "tia". En sån löser upp sig sjäv och lämnar inga spår. Han blir inlagd över natten.

Idag blev han kollad mer och fick sedan åka hem på eftermiddagen. Utskrivande läkare tycker inte riktigt att symptomen motsvarar "tia" utan tror på nåt som heter "transistorisk global amnesi" vilket är en övergående förvirring/minnesförlust och som man kan få och som tydligen inte ska vara farligt eller behöva behandlas. Josef minns nämligen i efterhand ingenting av vad som hände i köket.


So far händelseförloppet.
Det var hemskt, HEMSKT! att behöva åka ambulans med ytterligare en älskad man. Att sitta där hela den långa färden in, att tänka hur likt det kändes. Att oroa sig för vad det var - tankarna i går kväll gick ju åt hjärntumörhållet. Att föra dialogen i huvudet: "nähädu Gud, inte en till!!"
Han repade ju sig snabbt, redan på akuten mådde han bra och lät normal igen och ville bara hem, men oron fanns ju ändå där hos mig. Och all deja vu. Tack och lov åtminstone att vi inte hör till samma sjukhus som M dog på!!

Det var också jobbigt att behöva lämna honom där på akutvårdsavdelningen sent i går kväll och åka hem och sova i en stor ensam kall dubbelsäng! Också så likt de där första hemska nätterna när M hade dött!!

Men nu sover en trött men kry Josef i sängen och jag - även om jag tvångsmässigt måste kolla då och då så han andas - är så tacksam över att ha honom hemma igen!!


Kommentarer
Postat av: .:Sabina:.

Börjar nästan gråta när jag läser. Det är inte för dig, Lotta, att vara med om en sådan situation igen!! Även om slutet var ett annat, men att överhuvudtaget behöva vara i den känslan igen...Jag hade ju en tia efter att jag hade fått dottern, och vad jag hört om det så tycker inte jag heller att det låter som en sådan. Men hallå; "transistorisk global amnesi" - hur många olika sjukdomar finns det? Fast ok, ok, jag ska inte klaga. Mycket hellre det än andra läbbigheter... Lämnas det dithän nu, eller ska han undersökas mera? Du är klok, så du är förstås förberedd på att det kan komma reaktion hos dig efter en sådan upplevelse. Och Josef är lika klok han, det förstår jag ju, och ni är tillsammans. Inte som då, men ändå: déja-vu!

Kramar om

2010-11-08 @ 23:41:51
Postat av: Sorgfågel

Nä, han ska inte undersökas mera, detta är något man tydligen kan få och det är inte farligt i sig. Men jag tycker det kändes som en "vi vet inte vad detta är så vi gissar hejvilt och drar till med nåt påhittat"-diagnos....!

Jag stannade hemma från jobbet igår, fattade ju att det inte skulle funka att jobba när han låg på sjukhus. Och jo, framåt lunchtid formligen KRÖP det i kroppen av ångest, då åkte jag in till honom. Idag är min lediga dag, skönt!

Kram!

2010-11-09 @ 09:18:58
URL: http://cayenne72.blogg.se/sorgfagel
Postat av: karibien

Åh fy farao! Jag kommer på mig med att hålla andan medan jag läser.Hur mår du? Har du ens hunnit känna efter?Varma kramar till dig, och till JosefFör några år sedan gick vi igenom något liknande när morsan plötsligt insjuknade. Hon vaknade med en fruktansvärd yrsel. På något sätt tog hon sig till jobbet några hundra meter bort. Där konstaterades ett skyhögt blodtryck och färd till sjukhus ögonaböj. Efter undersökningar och några dygn på sjukhus blev slutsatsen en propp i lillhjärnan. Hon hade så himla tur. I vardagen märks inga kvarstående men utom att hon inte kan stå på ett ben. Om man gör de neurologiska testerna - typ fingret på näsan - finns tecknen där. Jag minns hur omskakade vi var, och oron.Mina tankar finns hos erSån oerhörd tur att allt gått väl. Nu gäller det väl bara tankar och känslor hinna ikapp och komma till roSköt om er

2010-11-09 @ 09:40:11
URL: http://karibien.typepad.com
Postat av: Sorgfågel

Hej Karibien! Jo jag mår väl rätt okej och nej, jag har inte hunnit känna efter. Eller tillåtit mig. Jag funkar ju så att mitt i nåt sånt här blir jag superrationell och högfungerande - rabblar symptom till 112 och doktorer och ambulansmän med en sån reda, håller koll på allt, packar en komplett sjukhusväska till Josef när jag åkte upp dagen efter ifall han inte hade fått komma hem osv. Sjukt....

Detta känner du säkert igen och också att logikens lagar säger att förr eller senare kommer allt ikapp. Därför jobbade jag inte igår och därför är det tur att jag alltid har min lediga dag idag. Och kanske är det därför både jag och Josef är rätt orkeslösa och initiativlösa idag. Vi mest såsar runt här hemma. Och det får vara så idag.Kram!

Sorgfågel

2010-11-09 @ 15:16:22
URL: http://cayenne72.blogg.se/sorgfagel
Postat av: Marie

Oj, vad hemskt och otäckt för er.Ta hand om varandra nu och ta det så lugnt ni kan.Stor kram.

2010-11-11 @ 14:05:02
Postat av: -ME-

Men...huh! kramar om

2010-11-11 @ 15:49:15
Postat av: Kicki

Usch vad hemskt! Skönt att höra att allt är bättre nu. Många kramar!

2010-11-11 @ 21:46:47
URL: http://litesomjag.blogg.se/
Postat av: "Hockeyfrun"

Jadu... jag önskar att även JAG hade fått MIN deja vú med ett lyckligt slut.. nu vart det inte så. Jag förlorade min sambo för 3 månader sedan, i en mc-olycka. Det är, hur osannolikt det än låter, ANDRA gången jag förlorat en sambo i just en mc-olycka... Svårt att ta in, svårt att leva med... :(Kram

2010-12-12 @ 02:16:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0